10 motive pentru care sa alegeti un acoperis verde

Poate ati vazut macar odata o cladire al carei acoperis este “imbracat” cu plante. Cunoscute drept „acoperisuri vii” sau acoperisuri verzi, multi proprietari de cladiri aleg sa le instaleze atat pe cladiri noi, cat si pe cele deja existente.

Acoperisurile verzi nu sunt doar o noua tendinta arhitecturala, ci exista de mii de ani. In tarile scandinave, straturile de gazon au fost asezate pe acoperisurile cladirilor pentru a actiona ca o izolatie groasa sau ca o alternativa la utilizarea lemnului. Colonistii din Campiile Americii, la sfarsitul anilor 1800, au facut-o un pas mai departe si au construit case exclusiv din bucati de iarba cu tot cu pamant. Din pacate, casele erau predispuse la scurgeri si chiar se prabuseau asupra ocupantilor lor. In ziua de azi insa, metodele sunt perfectionate.

In Europa deja este un trend masiv in acoperirea locuintelor sau mall-urilor cu vegetatie. In Romania aceasta tendinta incepe sa se profileze usor, dar sigur. Exista deja ONG-uri care se dedica acestui lucru, precum Asociatia Cartier Aviatiei. Aceasta asociatie a demarat proiectul Acoperisul Verde, finantat din Fondul IKEA pentru Mediul Urban. 

Iata zece motive bune pentru care ar trebui sa luati in considerare un acoperis verde.

1. Extinde durata de viata a unui acoperis

Un acoperis verde, care a fost instalat si intretinut corect, ar trebui sa prelungeasca durata de viata a unui acoperis de 2-3 ori durata sa normala. Acoperisurile europene pot dura intre 30 si 50 de ani.

2. Regleaza temperatura cladirii

Peretii si acoperisurile verzi pot reduce fluctuatiile de temperatura ale suprafetelor acoperisului. Acest lucru poate duce la temperaturi semnificativ mai mici intr-o cladire si in unele cazuri se poate chiar renunta la utilizarea aerului conditionat pe timpul verii.

3. Reduce efectul Urban Heat Island

Plantele racoresc orasele in lunile calduroase de vara si reduc efectul Urban Heat Island (UHI) sau efect de insula de caldura. De asemenea, ajuta la reducerea cantitatii de praf din aer.

4. Capteaza poluarea fonica

Suprafetele dure reflecta sunetul mai degraba decat sa il absoarba. Acoperisurile verzi pot actiona ca o izolare fonica, absorbind si reducand nivelul zgomotului.

5. Imbunatateste productivitatea si sanatatea biroului

Avand o vedere sau acces la un acoperis verde, sau la un loc similar cu vegetatie naturala, productivitatea si concentrarea personalului poate creste, precum si impactul pozitiv asupra bunastarii psihologice. Exista, de asemenea, o multime de dovezi care arata ca spatiile verzi pot ajuta bolnavii sa se recupereze mai repede.

6. Scade facturile si creste valoarea cladirii

Beneficiile oferite de acoperisul verde ar trebui sa conduca la economii financiare in viitor, de exemplu prin scaderea facturilor la energie si a costurilor de intretinere a acoperisului. Valoarea de vindere a unei cladiri cu acoperis verde a fost, de asemenea, demonstrata a fi mai mare decat cladirile din jur.

7. Imbunatateste estetica unei cladiri

In functie de adancimea lor de substrat, acoperisurile verzi pot sustine o gama larga de plante, de la Sedumuri suculente, pana la plante perene si chiar copaci pitici! Toata aceasta vegetatie imbunatateste aspectul unei cladiri atat din exterior, cat si din interior.

8. Reduce scurgerile apelor pluviale

Spre deosebire de acoperisurile conventionale, care sunt concepute pentru a scapa de apa de ploaie cat mai repede posibil, acoperisurile verzi absorb precipitatiile si pastreaza cea mai mare parte din ele. Acest lucru poate ajuta la reducerea aglomerarii asupra sistemelor de canalizare si de scurgere in perioadele cu ploi abundente sau ninsoare.

9. Imbunatateste puterea de unitati fotovoltaice solare

Panourile solare si acoperisurile verzi functioneaza perfect impreuna, chiar daca concureaza pentru spatiu. S-a demonstrat stiintific faptul ca celulele solare de pe un acoperis verde au o productie cu 6% mai mare in comparatie cu celulele de pe un acoperis de bitum, datorita temperaturilor mai scazute ale aerului cauzate de vegetatie. Acestea sunt 10 motive pentru care ar trebui sa ne gandim serios la alegerea unui acoperis verde. Si cu cat vor fi mai multe, cu atat vom contribui mai activ la o calitate a aerului si a sanatati mai buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.