Alimentele bio: De la sanatate la bani buni

Piata mancarurilor bio (sau ecologice, asa cum li se mai spune), e in crestere extrem de rapida, nu doar in Romania, ci mai ales in Europa de Vest si America, fiind una din cele mai de viitor din domeniul alimentatiei.

In primul rand, ce sunt alimentele bio? Ei bine, e vorba de hrana obtinuta prin metode ecologice – de pe campuri netratate cu produse chimice si care consuma resursele (mai ales apa) in mod rational, necultivate cu ajutorul masinilor, ceea ce indeparteaza riscul contaminarii, sau cea obtinuta de la animale crescute pe aceste terenuri, hranite de asemenea “bio”, ale caror produse s-au prelucrat de aceeasi maniera.

Vorbim, asadar, de branza bio, cereale, legume sau chiar miere, dar lista e aproape interminabila. Daca vorbim de produsele vegetale, acestea au cantitati mult mai mari de vitamine, minerale si fibre decat cele obtinute “industrial” si nici nu au ingrasamintele sau tratamentele pline de chimicale ale acestora.

La cele animale, continutul de grasimi daunatoare e in general mai mic, nutrientii sunt mai consistenti si, de asemenea, nu contin substante chimice cu efecte nedorite.

De ce sunt atat de cerute alimentele ecologice?

In primul rand, datorita “trezirii” consumatorilor, care au realizat ca acestea sunt mult mai sanatoase decat cele folosite pe cale traditionala, cele care de altfel te pot si imbolnavi. E preferabil sa dai mai multi bani pe ceva bio – pentru ca aceste produse sunt mai scumpe- dar sa stii ca mananci ceva ce-ti face bine si iti poate prelungi viata. Pe masura ce ajunge informatia la tot mai multa lume, creste si numarul consumatorilor. Firesc, pentru ca fiecare vrea ce e mai bun pentru el.

In al doilea rand, Comisia Europeana a inceput sa acorde sprijin consistent dezvoltatii agriculturii biologice, asta mai ales de cat comisar pentru Agricultura a ajuns romanul Dacian Ciolos. Fonduri, programe de informare, programe speciale de sprijin, toate au contribuit la o mica “explozie” a acestui domeniu, care are tot mai mult adepti, inclusiv in Romania.

Mai exista un motiv foarte important pentru care consumatorii, chiar si aceia mai putin informati, aleg produsele bio – sunt extrem de gustoase. Oricine mananca poate face diferenta intre alimentele ecologice si celelalte. Uneori, aceasta diferenta e ca de la cer la pamant! Nu e niciun secret, mai ales in cazul legumelor, cele mai multe din cele produse in masa nu doar ca nu sunt atat de sanatoase si au cantitati mari de chimicale, dar nu au niciun gust, din cauza faptului ca li s-a fortat in mod deosebit coacerea. Sunt asa-numitele “legume cu gust de carton” care, din cauza pretului mic, au ajuns sa se gaseasca in mai toate magazinele. In schimb, hrana bio de abia a inceput sa fie promovata si asta doar in lanturile mari de supermarketuri sau in magazinele specializate.

Romanii profita tot mai multe de faptul ca suntem tara cu una din cele mai mari suprafete de teren potrivite pentru agricultura ecologica, de cateva milioane de hectare, iar mii dintre ei devin agricultori bio an de an. Ei au descoperit ceva – alimentele bio pot aduce bani buni, avand si preturi de 2-3 ori mai mari decat cele obisnuite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.