Ce activitati de gradinarit sa faci in caz de pandemie

Pentru persoanele care locuiesc la casa cu gradina, perioada de autoizolare la domiciliu, de pe perioada pandemiei, a reprezentat mai degraba o ocazie pentru ca acestia sa se ocupe mai mult de gradina, intrucat gradinaritul chiar a devenit o activitate mai mult optionala, aproape lasata in umbra de tot. Din fericire, gradinaritul reprezinta in continuare o activitate benefica atat pentru fizic, cat si pentru psihic, iar daca iti doresti sa ai parte de alte tipuri de activitati facute acasa (in afara de spalat vase, rufe, sters praful si asa mai departe), iata cateva idei care sa te ajute sa iti amenajezi gradina asa cum ti-ai dorit, astfel incat sa te bucuri si de alte beneficii si avantaje din partea acesteia (care sunt demne de luat in considerare):

-Planteaza pomi fructiferi. Desi orice tip de pom este binevenit in orice gradina, pentru ca produce umbra si ‘’sparge’’ peisajul monoton, pomii fructiferi iti vor oferi si fructe proaspete, de care te poti bucura pe tot parcursul anului si pe care le poti consuma fie proaspete, fie prelucrate (dulceata, gem, suc, marmelada, congelate si tot asa). Exista pomi fructiferi de vanzare si online, daca in orasul in care locuiesti nu ai prin apropiere o pepiniera pomi fructiferi. De preferat este sa optezi pentru puieti pomi fructiferi direct de la producator, pentru ca acestia ofera garantia calitatii produsului si rata de prindere la plantare de 100%. Fructele te vor ajuta sa ai parte de un stil de viata mai sanatos, pentru ca avandu-le la dispozitie pe tot parcursul anului, vei fi tentat/a sa le consumi mai des.

-Planteaza plante decorative de sezon, astfel incat sa ai, in fiecare anotimp, o explozie de culoare. Exista flori care infloresc inclusiv iarna, deci acest lucru te va motiva sa ingrijesti gradina cel putin o data la cateva luni, astfel incat sa pui in valoare doar plantele care sunt inflorite. De asemenea, poti planta arbori si arbusti conifer, care sa ramana mereu verzi, astfel incat sa ai mereu parte de verdeata in peisajul gradinii. Coniferele sunt cel mai usor de ingrijit si intretinut, pentru ca nu sunt atat de pretentioase ca celelalte plante de gradina. Cresc lent si nu au nevoie decat de apa periodic.

-Recicleaza resturile vegetale, rezultate in urma toaletarii pomilor si florilor. Spre exemplu, poti folosi crengile uscate, iarba tunsa, frunzele cazute sa faci compost, pe care ulterior il poti folosi tot pentru gradina, pe post de ingrasamant natural. Compostul este cel mai bun pamant pe care il poti oferi plantelor, pentru ca este plin de nutrienti benefici pentru buna crestere si dezvoltare a plantelor si pomilor. Este o activitate placuta si eco – friendly, benefica si pentru planeta in general.

-Decoreaza gradina cu decoratiuni din ceramica (preferabil din ceramic si nu din plastic, deoarece cele din plastic au un aspect putin kitschos). Poti alege decoratiuni care sa fie cu aspect cat mai natural, pentru a completa peisajul gradinii: pitici de gradina, arici, melci, vase decorative sau chiar fantani arteziene, toate acestea vor oferi gradinii o nota mai personala, deoarece si decorul per ansamblu va fi unul realizat in functie de preferintele tale personale. Poti sa le cumperi din orice magazin specializat in produse pentru casa si pentru gradina, pentru ca sunt foarte multe pe piata (pe care merita sa le descoperi mai in detaliu, daca vrei sa fii la curent cu ultimele noutati).

Daca practici macar unul din exemplele mentionate anterior, cu siguranta nu ai cum sa te plictisesti daca stai la casa. Si poti sta linistit/a chiar si daca exista situatii de criza, precum perioade de autoizolare (asa cum a fost cazul din acest an, din cauza pandemiei), pentru ca vei avea ce activitati sa practice astfel incat sa nu te plictisesti. Si partea si mai buna este ca iti poti procura, pe cont propriu, propria hrana, pentru ca poti oricand sa plantezi legume sau fructe pe care sa le cresti, astfel incat sa nu mai fi nevoit/a sa mergi foarte des la supermarket sau la piata ca sa faci aprovizionari. La o analiza mai atenta, gradinaritul nu este o activitate atat de rea, in nici un caz plictisitoare, daca stii cum anume sa o exploatezi astfel incat sa te bucuri mereu de avantajele pe care ti le ofera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.