Ce este si cum tratam piciorul diabetic

African american Doctor pointing to womans foot

In jur de 3-4% din pacientii diagnosticati cu diabet se confrunta cu ulceratii diabetice sau infectii grave, profunde. Din numarul total de amputatii, in jur de 80% sunt provocate de un ulcer diabetic. Cu toate acestea, urmarit indeaproape de medic, un picior diabetic poate ramane inofensiv in cele mai multe cazuri daca adoptam tratamentul necesar.

Piciorul diabetic nu este o boala propriu-zisa ci un ansamblu de riscuri care se pot potentializa in cazul in care unele conditii sunt reunite. Primul element periculos: diabetul provoaca de cele mai multe ori afectiuni ale sistemului nervos ceea ce va face piciorul insensibil la durere. De cele mai multe ori, diabeticii nu realizeaza ca au o rana la picior. Odata cu aparitia ranii vine o alta complicatie, arterita, care agraveaza situatia. Aceasta inflamatie a arterelor diminueaza sangele care ajunge la picior. Pielea nu primeste suficient oxigen si cicatrizarea devine dificila. Prin urmare, un picior care nu se vindeca singur, care nu este luat in evidenta din timp are mai mari sanse sa se infecteze.

Ce masuri de preventie putem luam impotriva unui picior diabetic? Esential este ca persoanele care sufera de diabet sa fie constiente de riscurile la care sunt expuse si sa isi supravegheze indeaproape picioarele. Se impune o igiena minutioasa care include nu numai spalatul propriu-zis ci si hidratarea intensa a picioarelor cu ajutorul unor creme.

Pacientii care sufera de diabet trebuie sa isi aleaga cu grija pantofii. Trebuie sa stii ca exista pe piata pantofi pentru diabetici. Pantofii pentru diabetici sunt astfel conceputi incat sa aba cat mai putine cusaturi cu putinta. In realizarea pantofilor pentru diabetici se folosesc materiale moi si confortabile, de calitate, care sa nu provoace rani deoarece ranile se vindeca extrem de greu la persoanele care sufera de diabet.

De asemenea, exista ciorapi medicinali pentru diabetici care ii ajuta pe pacientii care sufera de diabet zaharat sa duca o viata normala. Au fost conceputi ciorapi medicinali pentru diabetici cu un continut de fir de bumbac realizat fara nituire – 66% bumbac. Astfel, picioarele diabeticilor sunt protejate de efectul antibacterian datorita unei fibre de argint aflate in tesatura ciorapului meidicinal. In plus, ciorapii medicinali pentru diabetici pot combate inflamarea ranilor deschise. Fluctuatiile de temperatura sunt contrabalansate iar piciorul ramane incalzit pe timp de iarna si racorit pe timp de vara.

Podologul profesionist si mediul diabetolog sunt singurii in masura sa ofere tratamentul corespunzator. Principalele obiective ale tratarii unui picior diabetic sunt conferirea unui aport sanguin adecvat, redistribuirea presiunii si minimalizarea riscului de infectie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.