Ce trebuie sa stii inainte de a intra in afaceri?

Demararea propriei afaceri este visul unui numar mare de persoane. Ai decis si tu sa incepi o afacere insa nu stii cum sa procedezi si cum sa incepi pentru a te bucura si tu de succesul unor oameni care au reusit deja si se bucura de succes asemeni lui Gabriel Comanescu? Nu stii cine este Gabriel Valentin Comanescu? Presedintele GSP, adica Grup Societati Petroliere, un om de afaceri de succes aflat in top 10 al celor mai bogati romani.

Motivele potrivite. Este bine sa iti doresti sa fii propriul tau sef, sa ai propriul tau program insa asta nu este suficient, trebuie sa muncesti mult. Daca iti doresti o afacere doar pentru a face bani multi, risti sa fii dezamagit rapid. Fa-ti timp sa evaluezi adevaratele motive care te determina sa vrei sa te lansezi in lumea afacerilor si decide daca intra-adevar esti pregatit pentru a te lansa intr-o asfel de aventura.

Stabiliraea unui plan de afaceri. Stabilirea unui plan de afaceri reprezinta o etapa esentiala asta deoarece iti va permite sa iti definesti conceptul de afacere si va fi in masura sa iti ofere o harta a dezvoltarii ulterioare a afacerii tale. Inainte de intra in afaceri trebuie deci sa ai un plan de afaceri bine pus la punct si ca ai un raspuns clar la intrebari de genul: Care este nisa pe care vreau sa intru?, Ce nevoie va acoperi afacerea mea?, Ce servicii sau produse voi vinde?

Gaseste-ti un mentor. Este important sa ai alaturi pe cineva caruia sa ii poti cere sfatul sau ajutorul la nevoie, in momentele in care trebuie sa iei o decizie mai importanta de exemplu. Sfatul unui specialist este mai mult decat pretios si te va ajuta sa eviti eventualele greseli. Identifica acest mentor din persoanele din anturajul tau (familie, colegi), o persoana in care poti sa ai incredere deplina.

Accepta realitatea. Reality check: nu iti vei atinge obiectivele inca din primul an in care te lansezi in afaceri. Acesta face parte dintr-un process normal, prin care trec toti antreprenorii incepatori. Trebuie sa accepti inca de la inceput faptul ca nu totul va fi perfect, ca vei avea parte si de esecuri, de piedici pe care va trebui sa le depasesti. Vei face cu siguranta o multime de greseli insa este important sa accepti aceste greseli si sa le ajustezi odata cu timpul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.