Cele mai bune vitamine pentru stres

Care sunt cele mai bune vitamine atunci cand esti stresat? Stresul e unul dintre cele mai frecvente probleme ale lumii contemporane, cea mai mare parte a populatiei lumii suferind la un moment dat din cauza acestei conditii a corpului ce poate aduce chiar si boli grave.

Lipsa de energie, iritabilitatea, fragilitatea emotionala, anxietatea, insomnia sunt doar cateva dintre efectele stresului. De asemenea, e important de retinut ca aceasta stare “mananca” multe vitamine si minerale esentiale pentru corp. De aceea, suplimentarea cu acestea poate readuce corpul intr-o stare normala sau chiar poate preveni instalarea stresului.

Desigur, nu trebuie sa ne bazam doar pe acestea. O dieta adecvata, saraca in grasimi si zaharuri, dar cu alimente preparate cat mai putin, fibre si alte elemente, plus sport ajuta foarte mult.

Sunt insa cateva vitamine care pot face diferenta cand vrei sa te simti in regula si sa scapi de stres. Iata-le, incepand cu vitaminele din complexul B:

Vitamina B1

Aceasta vitamina responsabila cu transformarea zaharului in energie regleaza starea de spirit. In cazul deficitelor grave de B1, se pot instaura gandurile de suicid.

Vitamina B3

Aceasta vitamina asigura un element foarte important, in lipsa caruia ai toate sansele sa devii stresat. E vorba despre somn, cel in cursul caruia e eliminata cea mai mare parte a stresului.

Vitamina B5

Calitatile acestei vitamine tin de faptul ca e responsabil de doi hormoni de stres: adrenalina si cortizolul.

Vitamina B6

Cea mai buna vitamina pentru producerea neurotransmitatorilor dopamina si serotonina, responsabili de placere si fericire, este vitamina B6.

Vitamina B12

Una dintre cele mai importante vitamine din corpul uman, B12 regleaza functia cognitiva si bataile inimii si e foarte importanta in cazul aparitiei anxietatii si atacurilor de panica ce insotesc de obicei stresul.

Vitamina C

Aceasta vitamina are mai multe rolul in combaterea stresului: e cea care actioneaza pentru calmarea foarte rapida, dar si una care lupta impotriva radicalilor liberi, oxidantii care ataca organismul uman.

Vitamina E

Ca si vitamina C, vitamina E are efect antioxidant si lupta cu instalarea anxietatii.

Vitamina A

Aceasta vitamina are un efect “igienic” – curata organismul de substantele nedorite, cele care scad nivelul de energie si buna dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.