Cum sa alegi o carte pentru copii daca esti profesor sau educator?

Cand un educator, profesor, cititor selecteaza carti pentru a le citi unui grup de copii, ce criterii trebuie sa urmeze? Un adult carismatic care citeste are o mare putere asupra copiilor si, in mod magic, ar putea de asemenea sa faca atractive si didactice, produse editoriale superficiale. De aceea, rolul cititorului este important si delicat. Meseria lui este de a face cunoscute povestile de calitate, de a largi perspectivele, de a le oferi copiilor ganduri si aripi sa zboare.

Pentru cei care nu au o experienta semnificativa incarti pentru copii si, prin urmare, nu au dezvoltat inca o intuitie care ii pot ghida fara dificultati in alegere, iata cateva indicatii utile de care trebuie sa tina cont. Recomandarile aratate se refera in special la grupa de varsta 0-6 ani.

Observa cu atentie designul grafic al cartii, „ambalajul” acesteia, modul in care este prezentata (ingrijire grafica, tip de format si materiale).

Asigura-te ca ilustratiile unei carti copii nu sunt numai placute si precise, dar, de asemenea, nu sunt stereotipe si conventionale.

Citeste textele si observa daca limba este plana si pripita.

Asigura-te ca exista o apropiere cu experientele copilului prin prisma acelei carti ilustrate pentru copii.

Cele enumerate sunt criteriile de baza, dar exista si alte sfaturi pe care le putem pune in practica.

Daca alegem un subiect care ne intereseaza, de exemplu carti despre culori, natura, anotimpuri etc, este intotdeauna cazul sa combinam mai multe titluri care abordeaza subiectul si sa observam diferentele. Prin comparatie, cele mai eficiente carti vor atrage atentia.

Lectura trebuie sa fie un act liber si generos. Citeste pentru placere, citeste pentru a emotiona, asta conteaza. Si este singura modalitate de a spera ca cei mici, odata ce vor creste, vor deveni pasionati de lectura si vor deveni cititori independenti.


Trebuie sa favorizam cartile care ii fac pe copii sa faca un pas inainte, care sa adauge ceva experientei lor, de exemplu, cuvinte frumoase si neobisnuite, ilustratii originale, perspective noi, cartile precum cele de la universenciclopedic.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.