De ce sa vizitezi Iranul?

Iranul a avut, in ultimii ani, o revenire spectaculoasa pe scena calatoriilor, fiind considerata una din cele mai in voga destinatii la ora actuala. Si tu poti alege acum excursii Iran prin intermediul agentiei Oxigentour. Desi poate multi sunt sceptici cu privire la o calatorie in Iran, iata totusi de ce ar trebui, macar odata in viata sa vizitezi acest loc extraordinar:

1. Pentru ospitalitatea oamenilor. Desi Iranul a primit destule criticii din partea mass mediei, vestile bune despre cat de ospitalieri si draguti sunt oamenii s-au raspandit usor. Nu numai ruinele orasului Persepolis, moscheea din Esfahan sau captatoarele de vant din Yazd atrag turistii, ci si curiozitatea oamenilor, veniti din toate colturile lumii, de a cunoaste bunatatea localnicilor. Aceasta impresie este, adesea, mai puternica decat orice alta atractie turistica.

2. Pentru istoria antica. Iranul are una din cele mai vechi civilizatii de pe glob. Multi oameni se vor gandi imediat la primul Imperiu Persan si situri precum Persepolis. Exista totusi locatii mult mai vechi decat perioada faimosului imperiu. Este vorba despre Tepe Sialk din Kashan, Ecbatana in Mamedan si Susa in provincia Khuzestan.

3. Pentru arhitectura sa. Indiferent daca este vorba despre o moschee, un palat sau un bazar, cladirile din Iran sunt decorate minunat si stralucesc prin eleganta lor ornamentala. Culorile pastel interactioneaza gratios cu restul peisajului, cu minaretele ce strapung cerul si domurile impozante, purtand simboluri si caligrafie traditionala ce coexista intr-un joc incantator. Atat in afara, cat si in interiorul cladirilor, arhitectra persana sofisticata este ceva ce ii va fascina mereu pe cei ce viziteaza Iranul. De exemplu, moscheea din Shiraz, Nasir al Mulk evoca impresionanta dinastie Qajar cu frumosii sai trandafiri roz, in timp ce Moscheea cea mare din Yazd are un stil coplesitor.

4. Pentru frumoasele gradini. Parcurile sunt frecvente in Iran, chiar si in capitala Teheran, care, surprinzator, are o multime de spatii verzi. Este o placere deosebita sa te pierzi prin gardinile din capitala care sunt, unele dintre ele, parte din patrimoniul UNESCO.

5. Pentru lucrurile facute manual. In fiecare provincie, oras, sat sunt mestesugari. In Yazd vei gasi niste tesaturi deosebite din lana sau matase si, desigur baklava, in Isfahan panze, cupe si farfurii albastre decoartive, intr-un puternic stil persan. In Tabriz vei gasi covoare de toate marimile, culorile si modelele sau vase colorate. Nici bijuteriile lucrate manual nu sunt mai prejos. Atunci cand vei calatori in Iran, te asigur ca vei gasi numeroase obiecte pe care sa le iei cu tine acasa.

6. Pentru bucatele alese. Mancarea traditionala poate fi gasita pretutindeni. Orezul, carnea de oaie sau pui, mirodeniile sunt ingrediente principale pe care le vei avea in meniul tau. Cel mai faimos condiment, si unul din cele mai scumpe din lume, este sofranul. Aici insa il vei gasi la un pret mult mai mic decat in orice al loc din Europa.

Iranul are o multime de alte lucruri de vazut. Oxigentour iti va pune la dispozitie un itinerariu deosebit alaturi de ghizi cu experienta. Acestia vor avea grija ca intreaga calatorie sa se efectueze in deplina siguranta si ca tu vei vedea tot ce este mai frumos in aceasta tara deosebita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.