Despre al 2-lea Razboi Mondial

Pe 1 septembrie 1939 Germania condusa de Adolf Hitler invada Polonia. A fost ziua in care Al Doilea Razboi Mondial a inceput, aducand la un loc armate de pe intreg globul si suferinta pentru multi ani de acum incolo. Ce-a de-a doua conflagratie de anvergura planetara a condus la moartea a 70 de milioane de oameni, fie ca au fost soldati sau simpli locuitori, un numar foarte mare pentru populatia lumii de la acea vreme, insemnand un procent de 3%.

In anii de conflict, principalele tari participante s-au grupat in doua grupari beligerante: Axa – compusa din Germania Nazista, Italia Fascista si Japonia Imperialista, pe langa care s-au anexat Ungaria, Romania si Bulgaria alaturi de alte tari cu o activitate neinsemnata si Aliatii – o structura la care au aderat rand pe rand, multe tari ale lumii, pe parcursul mai multor ani, dintre care amintim Franta, Marea Britanie, China, SUA, URSS. Este demn de mentionat ca pe 23 august 1944 Romania paraseste structurile Axei si se alatura Aliantei, in efortul de a aduce pacea omenirii.

Ca date oficiale, pe 8 mai 1945 Germania nazista a fost infranta, astfel punandu-se capat unui razboi nemilos pe teritoriul european, iar pe 15 august 1945, odata cu capitularea Japoniei, s-a sfarsit conflictul in Asia, ultimul bastion al Axei.

Dupa terminarea razboiului, statele lumii s-au impartit, neoficial, in doua mari zone de influenta politica si economica: occidentala si sovietica, Europa fiind divizata dupa aceste doua mari influente. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a continuat cu o stare de incordare intre natiuni prin ceea ce s-a numit Razboiul Rece (1947-1989).

Efectele celei de-a doua conflagratii mondiale au fost negative in cea mai mare parte prin pierderile de vieti omenesti, dezastrele lasate in urma trecerii armatelor, atrocitatile la care au apelat unii combatanti si cheltuielile imense la care au fost supuse tarile. Totusi, au fost si aspecte pozitive, cum ar fi inventarea unor noi tehnologii sau medicamente, insa calificativul este indoielnic in conditiile in care au fost atinse cu un pret atat de mare. Tot atunci multe colonii ale marilor puteri europene au gasit un moment prielnic pentru a-si declara independenta, iar determinarea pentru a detine suprematia a dus la delimitarea a doua mari puteri mondiale: Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.