Despre telemedicină, procese psihologice și consultații medicale în psihiatrie

Dacă este să urmăm pașii clasici când nu ne simțim bine din punct de vedere fizic, aceștia ar fi:

  • Programare la medicul generalist;
  • Diagnostic provizoriu;
  • Programare la medicul specialist;
  • Diagnostic final;
  • Tratament în conformitate cu diagnosticul final.

Aproximativ la fel se întâmplă și în cazul unei consultații medicale de psihiatrie, dar se include și un consult psihologic. Ca să ajungem la un plan de tratament, trebuie în primul rând să facem o serie de teste ca diagnosticul pe care îl punem unui pacient să fie în concordanță cu boala de care suferă.

Consultația este primul pas și cel mai important în construirea unui plan de tratament care să trateze boala pacientului și să-i aline suferința. E ca și cum ai construi o clădire, dar nu ai pune fundația, sau ea ar fi dintr-un material care nu poate să susțină greutatea celorlalte materiale și etaje de deasupra ei.

Psihiatria este în strânsă legătură cu multe domenii, precum biologie, neuroștiință, psihologie, biochimie, dar și farmacologie. Un psihiatru are nevoie să înțeleagă atât de multe domenii și să facă multe conexiuni între acestea, deoarece fiecare parte este într-o conexiune cu celelalte, iar fiecare mică modificare a uneia, poate avea un impact mare în altă zonă. Ca de exemplu, un efect biologic, fie el cât de mic, poate avea un impact major asupra psihicului care să producă un efect biochimic asupra creierului și să fie nevoie de un tratament farmacologic intens și pe lungă durată.

Psihiatrii, ca și alte meserii din România, sunt persoane care au o lungă perioadă de învățare și cunoaștere a mai multor domenii, precum cele menționate mai sus. Pe lângă perioada de studenție de 5 ani, ei sunt într-o continuă învățare, fiind la curent cu cele mai noi tehnici de analiză și anamneză, dar și a efectelor fizice și psihice ale medicamentelor prescrise pacienților, pentru a întâmpina efectele adverse, dar și pentru a prescrie cel mai bun plan de tratament. După perioada studenției, urmează o perioada de 4 ani de formare în rezidențiat în psihiatrie, timp în care petrec cel mai mult timp învățând, comparativ cu ceilalți profesioniști din domeniul sănătății mintale, ei fiind considerați medici. Comparativ, deși perioadele de învățare teoretică, dar și practică a unui psiholog, psihologii nu au dreptul de a prescrie medicamente pacienților, pot doar să le aplice o baterie de teste și să aibă discuții cu ei, în care sa îi ajute cu idei și să îi facă să vadă partea bună și pozitivă din viața lor, dar și să îi ajute în rezolvarea conflictelor cu persoanele din viața lor.

Consultațiile medicale în psihiatrie pe care le oferim la Clinica Dr. Constantin se desfășoară online, pentru a putea avea grijă atât de sănătatea clienților, dar și a medicilor din cadrul clinicii, dar nefacând rabat la calitatea serviciilor oferite. Ce considerăm că este important de reținut este că dacă avem nevoie de ajutor să nu ne fie rușine să îl cerem, este primul pas în a ajunge la o viata fără regrete și în care putem să trăim așa cum merităm; o viata în care să fim mai buni cu persoanele din jurul nostrum, dar cel mai important, cu noi înșine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.