Experienta mea cu fumigenele

Acum 2 ani ma jucam cu fumigenele, ma distram si eu ca toata lumea. Fiind iarna si apropiindu-se revelionul am facut mai multe tipuri de fumigene, dar nu din acelea din mingi de ping pong, le faceam cu azot, sulf, nitrat de potasiu etc. Foloseam niste substante chimice periculoase, dar imi placea sa vad rezultatul final. Am inceput sa fac cateva fumigene cu azot, sulf si rumegus. Sunt cele mai simple si rezultatul e super, daca le combini in cantitati potrivite va scoate destul fum incat sa iti sperii vecinii. Sunt substanta pe care le poti cumpara de la toate magazinele cu produse chimice pentru agricultura deci imi venea foarte usor sa le cumpar. Dupa ce am folosit metoda asta de mai multe ori, am zis sa trec la ceva mai avansat.

Am gasit pe internet un tutorial video despre cum se face o fumigena cu nitrat de postasiu si zahar. Trebuia sa amesteci nitratul de potasiu cu zahar si sa le pui la foc pentru a le topi. Dupa asta turnai amestecul topit intr-o cutie sau un recipient si il lasai la uscat. In cateva minute era tare ca piatra. Daca ii dadeau foc cu bricheta se aprindea imediat, deci nu era problema. Am facut cateva si au iesit super, am reusit sa fac si un fel de artificii, dar e destul de greu pentru ca iti trebuie substante bune si unelte pentru a reusit sa le faci cat mai bine.

Pe 9 decembrie 2011 am vrut sa mai fac una. Inca mai tin minte data, nu cred ca o voi uita niciodata. Am pus zaharul si nitratul de potasiu intr-un ibric si l-am pus la foc. Ma cam grabeam, nu prea am rabdare. Am dat aragazul mai mare sa se faca mai repede, dar in loc sa fie gata mai rapid a luat foc. Deodata am vazut cum ies scantei din ibric si in mai putin de 5 secunde jumatate de casa era plina de fum. Vroiam sa intru in bucatarie sa vad daca a luat foc ceva, dar nu puteai vedea nimic. Nu stiam ce sa fac, nu prea avem solutii, trebuie sa astept sa iasa fumul. Am deschis usa de la scara si pot sa zic ca iesit fumul, dar s-a dus tot pe scara asa ca am deschis si usa de la balconul de pe scara. Dupa ce s-a aerisit am vazut ca totul era ok, inafara de o matura putin arsa, o mica pata pe tavan nu s-a intamplat nimic. Dupa ce am aranjat totul am plecat afara, moment in care am vazut ca sunt ars pe mana. Pana atunci nu simtisem nimic, nu mi-am dat seama. Eram ars destul de grav asa ca m-am dus la farmacie si mi-am luat un bandaj.

Ce pot sa spun, a fost o experienta, nu prea placuta, dar a fost.  Am mai facut fumigene si dupa aia, dar nu prea multe. Va recomand sa nu incercati acasa tot felul de experimente pe care le vedeti pe internet. Daca aveti grija si respectati toate indicatiile nu ar trebui sa fie probleme, dar nu se stie niciodata cum ceva merge prost si se aprinde ceva, deci mai bine faci afara sau in locuri deschise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.