Goana dupa Aur de pe National Geografic

M-am uitat de cateva ori la emisiunea Goana dupa Aur de pe National Geografic. Indivizii de acolo munceau o gramada pentru cateva grame de aur, dar avand in vedere ca pretul aurului este foarte mare, le convenea pentru ca aveau un profit maricel. Este o investitie mare pentru a incepe sa exploatezi aur, ai nevoie de teren, care e scump, muncitori, ultilaje si multe alte lucruri care sunt costisitoare. Unii spuneau ca au facut imprumut in banca pentru a reusit sa plateasca tot ce aveau nevoie, deci aveau un interes mult mai mare pentru a gasi aur, sa poate plati datoriile, altfel ar fi avut o viata foarte grea.

Este o munca colosala, dar daca stii ce sa faci si unde sa cauti aur, poti gasi destul pentru a-ti face un trai decent. Am vazut un episod ca li s-au stricat utilajele si au fost sa caute piese de utilaje timp in care au pierdut multi bani. Pentru ei o zi pierduta inseamna o gramada de bani pierduti, pentru ca intr-o zi pot avansa mult cu lucrarile si pot castiga bani frumos. Atunci cand li s-au stricat utilajele erau disperati, nu stiau cum sa le repare mai repede pentru a recupera ce au pierdut. Folosesc multe utilaje pentru a gasi aurul, utilaje scumpe care sunt foarte costisitoare. Pe langa pretul lor, mai e nevoie de combustibil si piese care se mai strica, deci investitia e foarte mare.

Am vazut tot la televizor, prin Canada parca, la o exploatare miniera foloseau in camon foarte mare, Belaz se numea. Este cel mai mare tip de camion din lume, cu o lungime de aproape 21 de  metri, o inaltime de 8 metri si o latime de aproape 9 metri este un mastodont, sunt camion gigantic. Cand se punea cineva langa el, iti dadeai seama ca e foarte mare, in comparatie cu oamenii. Ma gandesc cat des greu e sa conduci un astfel de camion, sa il controlezi. Fiind atat de mare este greu de conduc, orice greseala poate fi devastatoare. Are o greutate de 360 de tone si poate tranporta inca pe atat sau chiar mai mult. Are un motor de 3.750 de cai putere, consumul cred ca e imens, la o asemenea greutate si marime cred ca intretinerea unui astfel de utilaj e mai mult decat costisitoare.

Cei care exploateaza resurse naturale au nevoie de astfel de utilaje gigantice, care ii ajuta sa faca totul mai rapid. Camionul Belaz costa in jur de 3 milioane si jumatate de dolari, va dati seama de cati bani au nevoie companiile pentru a-si cumpara utilajele potrivite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.