Guest-post LA PUTEREA X – Cum am trait FINALA. Fani.

Nu sunt foarte mare fan al concursurilor muzicale. In general muzica pentru mine este ceva sa ma relaxeze. Muzica si concurs sunt niste chestii destul de diferite. Singurul concurs la care m-am uitat anual si la care traiesc cu adevarat emotii de concurs este Eurovision. Dar si acolo apreciez mai mult spectacolul, trairile mele de « suporter » fiind minime.

Anul asta la X-factor am zis sa fac o exceptie. Si m-am uitat la finala. Desi nu urmarisem foarte multe etape, reusisem sa ma informez cat de cat in legatura cu finalistii. Si, paradoxal, am trait finala SI ca un suporter.

Pana sa va povestesc in detaliu, trebuie sa ma si prezint. Emil Calinescu ma numesc, si sunt blogger la puterea … a III-a, detinand, in acelasi timp : http://emilcalinescu.eu/ , http://emilstudentulminune.wordpress.com/ si http://www.minunat.eu/ .

Asadar , consider ca a fost o experienta interesanta. Pot vedea concursurile astea ca pe un meci de fotbal. Unde farmecul nu este sa vezi golurile ca atare, ci farmecul sta tocmai in suspansul unui meci. Din acest motiv, e indicat sa-ti alegi, in orice fel, favoritii. Cine a fost si cum mi-am ales eu favoritul (in fapt, favorita) ? Pai..

Am tinut cu Ioana. Nimic spectaculos aici, fiecare a avut un favorit. Spectaculos (sau nu) este motivul : era olteanca. Si din Slatina pe deasupra. Stiu, din cauza asta voi fi injurat si hulit, dar concursurile de genul asta se reduc si la astfel de detalii. Dupa parerea mea, duelul in finala s-a redus la Un rocker vs O olteanca. Din pacate pentru mine si din fericire pentru el, rockerul (in special fanii lui) a reusit sa se identifice cu « porecla » sa, in timp ce olteanca, in afara de replica TOATA SLATINA TE SUSTINE, nu a reusit sa se identifice prea mult cu apartenenta sa olteneasca. Eu zic ca ar fi avut de castigat. Matematic sunt mai multi olteni decat rockeri in tara asta. E adevarat, nu toti oltenii sunt interesati de X-factor, insa e de presupus ca majoritatea rockerilor sunt. Deci oricum a plecat cu dezavantaj.

O sa revin asupra apartenentei etnice, insa mai spun un motiv pentru care a pierdut Ioana : faptul ca provenea dintr-o familie bogata. Multi reduc concursul la suma de bani pe care o ia castigatorul. Asta si pentru ca postul TV accentueaza acest lucru, repetand obsesiv CEL MAI MARE PREMIU DIN ISTORIA TELEVIZIUNILOR. Unii considera ca e de preferat sa-l castige cel mai sarac dintre concurenti. Oare la asta ar trebui sa se reduca un concurs MUZICAL ?

Sa recapitulam : rocker si sarac (oricum imaginea stereotipica a unui rocker e de om sarac si zdrentuit) vs olteanca si bogata. Vedeam pe twitter cum tot insistau unii pe VOTATI ROCK-UL, VOTATI MUZICA ADEVARATA, VOTATI SINGURA SANSA A MUZICII. SI culmea, chiar cred in asa ceva. Lucrurile sunt banal de simple: genul TAU muzical este cel mai bun. Si ideal este sa fie castigator. Parea sa se spuna DACA ESTI ROCKER, E MUSAI SA TII CU « AL TAU ». Cam la fel cum la ROMANII AU TALENT se spunea ca bloggerii trebuie sa tina cu Gogu Mentalistu’. Daca n-aveai banner cu el nu erai blogger, asta e cert. De asemenea, era ironizata Ioana pentru banii pe care-i are tatal ei.  Asta era relevant.

Nu spun sub nicio forma ca Ioana era MULT peste Turcu. Nu, consider ca cei 2 erau cam egali (din multe puncte de vedere), iar diferenta a fost facuta de detalii. In special de aceste detalii enumerate de mine.

Si intentionat am omis a III-a finalista, pentru ca de la inceput am spus ca ea nu are nicio sansa. E meritul ei ca a ajuns acolo, bravo ei, dar era clar de la inceput ca nu se ridica la nivelul celorlalti 2. Clasarea ei pe locul 3 a fost deci cat se poate de fireasca.

In final, o singura remarca : articolul pleaca de la premisa ca la X-factor se voteaza pe bune si ca cel care a castigat a facut-o in urma voturilor publicului. Nu toti sunt insa de aceeasi opinie.

Salutari LA PUTEREA X tuturor 🙂 Si astept sa-mi spuneti si voi care v-au fost criteriile dupa care v-ati ales favoritul 🙂

Ps : Daca nu sunteti de acord cu faptul ca EU, OLTEAN, am tinut cu olteanca mea (si din acelasi oras), dati cu pietre in toti cei care tin cu ROMANIA la Eurovision. TII CU AI TAI, ce e atat de grav ?

Ps2 : Nu intru in disputa X-FACTOR vs Vocea Romaniei. Sa va spun drept, sunt cam neutru in discutia asta. Si o sa ma uit si la finala de la Vocea Romaniei, o fi vreun oltean si p-acolo 🙂

Citeste si :

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

One thought on “Guest-post LA PUTEREA X – Cum am trait FINALA. Fani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *