Hrana bogata in carbohidrati: Baza energiei tale

Alimentele care au un continut mare de carbohidrati au un rol extrem de important in corpul uman, iar asta dintr-un motiv simplu – ele sunt la originea producerii celei mai mari parti din “combustibilul” folosit pentru sustinerea activitatilor fizice grele, intense.

Atentie insa, sunt doua feluri de mancaruri care au carbohidrati multi – cele “bune” si cele “rele”. Cele din prima categorie au carbohidrati cu absorbtie lenta, care nu iti ridica brusc nivelul de zahar din sange si nu favorizeaza ingrasarea, iar cele dintr-a doua sunt pline de zaharuri cu absorbtie rapida. Cele mai cunoscute din aceasta categorie sunt dulciurile.

In ciuda a ceea ce cred unii, carbohidratii lenti sunt cei care dau energie corpului, nu zaharul, care de fapt o scade.

Vezi mai jos cele mai bune alimente cu multi carbohidrati complecsi, cei care vor aduce beneficii corpului tau:

Pastele integrale

E greu de gasit o sursa de hrana care sa-ti ofere atatia carbohidrati buni pentru o portie. Pastele integrale, desi ceva mai scumpe decat cele “albe”, normale, sunt nu doar mai sanatoase, ci si mai bine folosite de corp, necrescand indicele glicemic (zaharul din sange) asa cum o fac acestea.

Pastele, consumate cel mai bine cu un sos cu putine grasimi sau chiar fara sos, sunt ideale mai ales cand vrei sa faci sport si sa te asiguri ca “rezervorul” de energie nu se goleste in mijlocul efortului.

Orezul brun integral

Orezul e o sursa chiar mai buna de carbohidrati, oferind un pachet “intreg” – mai multe fibre, mai multe vitamine si minerale. Orezul brun integral este superior celui alb din aceleasi motive pentru care pastele integrale sunt superioare celor obisnuite.

Fulgii de ovaz

Fulgii de ovaz sunt una din cele mai bune optiuni alimentare, ba chiar una din cele mai bune optiuni cand vrei sa alegi fulgi de cereale. O portie de fulgi de ovaz reprezinta energie in stare pura, cu putine calorii, fiind alegerea multor sportivi de top cand isi aleg alimentele bogate in carbohidrati. Sunt nelipsite si vitaminele sau mineralele – in special zinc si magneziu.

Bananele

Un lucru e bine de stiut – aproape toate fructele si legumele, cu exceptia celor foarte dulci, sunt surse excelente de carbohidrati, in principal datorita faptului ca sunt “ajutate” de fibre, vitamine si minerale.

Bananele ocupa un loc de frunte printre aceste fructe si legume, in special bananele mai necoapte, care contin mai multi carbohidrati cu indice glicemic mic.

Fasolea

Fasolea e nu doar unul din cele mai bune alimente pline de carbohidrati pe care le poti consuma, e si unul din cele mai bune alimente pline de proteine pe care le poti gasi, ca sa nu ma enumeram si alte beneficii mai mici pe care le aduce.

Painea integrala

Aproape fara exceptie, toata lumea mananca paine. Nu e doar alimentul bogat in carbohidrati cel mai prezent in dieta noastra, e cea mai comuna sursa de hrana. Am putea adauga ca e si una din cele mai importante surse ale ingrasarii si pierderii de energie, daca vorbim de painea alba, care are mai multe efecte negative decat pozitive.

Cea integrala, pe de alta parte, aduce multe fibre, carbohidrati complecsi si o sursa de energie mai la indemana.

Atentie insa: nu toate painile pe care scrie “integrala” sunt integrale, de multe ori sunt doar niste paine alba “colorata” cu ceva pentru a capata o culoare mai inchisa.

Acestea sunt cele mai la indemana surse de hrana cu un continut mare de hidrati de carbon, dar nu singurele. Tineti minte doar atat – alegeti alimente nerafinate, multe fructe, legume si seminte, iar astfel necesarul de carbohidrati e asigurat intr-un mod sanatos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.