Izbavirea mea a purtat un nume: Samy Ilie avocat Israel

In jurul meu oamenii vorbesc o limba straina pe care nu o inteleg si ma tem sa nu comploteze impotriva mea. Am venit aici ca turist si fara nicio explicatie m-am trezit luat de pe srada si urcat in masina politiei. Amicii au intervenit, au protestat in limba engleza si au cerut explicatii, dar in zadar. Minutele trec greu. Soarele imi ranjeste fierbinte printre gratiile metalice. Ma asez pe patul ramas liber, dare unul vine si ma ridica de acolo si imi arata sa ma asez pe cimentul gol, apoi imi face semne ca daca ii dau bani, pot sa ma odihnesc pe pat. De unde bani? Actele si bunurile mi-au fost retinute la arestarea mea. Ce ma fac? Daca imi vor putrezi oasele aici si ai mei nu vor afla niciodata de mine?

Mi-a placut tara aceasta, dar este strigator la cer ce mi se intampla! In departare suna o alarma. Mi-e sete, mi-e foame, cand eram liber pe strazile Israelului, ma opream la primul restaurant si ceream in engleza tot ce aveam nevoie, acum rabd. Mi se umplu ochii de lacrimi, mai ales ca nu stiu care este vina pentru care am ajuns aici. Imi vin in minte versurile cantecului:”Vinovatii fara vina.” Usor-usor incepe sa se insereze. Perspectiva de a dormi cu 15 straini in camera, care nu ma lasa nici sa ma asez pe pat, ma infricoseaza. Deodata incep discutii aprinse intre ei. Parca se cearta, se formeaza rapid doua grupe. Ma tem deja pentru viata mea.

Daca se vor repezi sa ma linseze. Se gesticuleaza, se striga si cel care are cea mai mare autoritate vine catre mine, ma ia protector de umeri si ma aseaza pe pat. A invins umanul din ei si ma bucur. Imi face apoi semne prietenesti, scoate o sticla cu apa de sub un pat, o bucata de paine si doua trei fructe si mi le da. A inteles situatia in care ma aflu. Ii multumesc si ii zambesc cu recunostinta. Deodata usa se deschide cu zgomot. Cineva striga numele meu, la care adauga: Samy Ilie avocat Israel. Mi-e teama si imi tremura usor picioarele, dar protectorul meu imi face semn cu mana ca totul va fi bine. Parca numele Samy Ilie este un mit in acesta tara. Numele meu a fost pentru prima data rostit cu respect, fiindca a sosit el si fiindca ma chema el. Il vad de departe si simt cum de mine se apropie izbavirea.

Este un barbat bine, cu ochii blanzi, care inspira incredere. Se prezinta simplu: – Samy Ilie avocat Israel la dispozitia dumneavoastra! Vorbim de parca ne-am cunoaste de cand e lumea si imi da vestea cea buna: a facut toate demersurile sa ma scoata din arest. Discutam mult in timp ce mi se restituie bunurile personale si mi se spune ca sunt liber sa ma intorc la hotel. Samy Ilie ma conduce cu masina lui catre hotel si imi povesteste pe drum ce s-a intamplat.

Aflu ca am fost arestat din cauza unei confuzii regretabile. Seman foarte bine cu un infractor dat in urmarire internationala, iar ei au fost convinsi ca eu sunt acela si ca mi-am facut acte false. Cum de a stiut sa vina sa ma ajute sa ies din arest? Prietenii adevarati au cautat un avocat roman in Israel si l-au gasit repede, iar el a venit cu promptitudine sa ma elibereze. Despre realizarile lui imi povesteste cu modestie: a detinut functii cheie in acesta tara timp de 33 de ani si in prezent apara romanii si ii ajuta sa dobandeasca drepturi de munca in acesta tara, cetatenie, sa isi deschida propriile afaceri.

Vorbeste curent: limba materna, adica romana, engleza si ebraica. Il privesc ca pe un erou si el imi spune ca ma va ajuta, daca doresc sa raman in acesta tara sa imi deschid o afacere si sa punem impreuna umarul sa ajutam comunitatea de romani din Israel. Masina merge frumos, iar mie nu imi vine sa cred ca marele Samy Ilie este cel care ma duce la hotel, sa ma redea prietenilor. Il intreb cat am sa ii dau pentru serviciile prompte, salvatoare, iar el imi raspunde zambind ca au platit amici mei totul, iar drumul la hotel este un cadou din partea lui. Acum doua ore eram in spatele gratiilor, acum zambesc fericit in libertate si cred din toata inima in oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.