Legume care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra

Toate legumele sunt bune pentru sanatate insa unele au mai multe proprietati benefice decat altele. Care sunt cele mai recomandate legume, legume care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta de zi cu zi ? Asigura-te de faptul ca le introduci in alimentatia ta pentru a beneficia de vitaminele si mineralele indispensabile organismului tau.

Rosiile pot combate cancerul la prostata datorita unui continut bogat de licopen, pigmentul care ii ofera culoare rosie. Acest pigment se regaseste si in produsele derivate din rosie, sosul de rosii si ketchup-ul. rosiile contin Vitamina C si beta-caroten care actioneaza in sinergie.

Brocoli  este una din cele mai studiate legume de catre nutritionisti si pe bune dreptate. Constituie o sursa excelenta de Vitamina C si de beta-caroten antioxidant, vitamina B9 si potasiu care reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Brocoli contine o multime de fitocompusi proetctori. Printre acestia amintim indolii care se opun cancerului hormono-dependent. Sulforafanul este o alta substanta continuta de brocoli, capabila sa lupte impotriva cancerului si sa neutralizeze tumorile cancerigene.

Conopida si toate legumele crucifere au un continut incredibil de bogat de Vitamina C si Vitamina B9. Conopida ne protejeaza de cancerul de colon si de numeroase alte tipuri de cancer.

Spanac pentru o sanatate de fier. Spanacul precum si celelalte legume cu frunze de culoarea verde inchis contin o multime de substante protectoare. Contin o cantitate mare de Vitamina C si beta-caroten. Sunt bogate in fibre si in minerale.  Pigmentii continuti de legumele cu frunze verzi – luiteina si clorofila – intervin in mod activ in lupta impotriva radicalilor liberi in exces. Spanacul contine si acizi grasi Omega 3 extrem de benefici sanatatii cardiovasculare.

Leguminoasele – lintea, fasolea, mazarea – au in comun un aport ridicat de fibre solubile si insolubile, in vitaminele B, utile pentru functionarea neuromusculara si in minerale precum potasiul, fosforul si magneziul. Leguminoasele contin in egala masura proteine vegetale in cantitati destul de mari si glucide complexe.

Ceapa si usturoiul contribuie la mentinerea si protejarea santatii cardiovasculare datorita fitocompusilor activi si compusilor sulfurosi precum alicina. Beneficiile acestora au fost deja dovedite: favorizeaza fluiditatea sanguina, contribuie la scaderea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale. In plus, au proprietati antibacteriene si diuretice.

Cartoful dulce este bogat in beta-caroten si contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer (pancreas, stomac). Cartoful dulce contine potasiu care scade tensiunea arteriala si Vitamina C care intareste sistemul imunitar. Vitamina B6 previne bolile cardiace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.