Metamorfoza pieţei auto din România în anul 2017

Statisticile începutului de an 2017 au indicat o explozie a vânzărilor de maşini în anul precedent, ceea ce indică cât se poate de clar că şi-n acest an piaţa auto din România va înregistra creşteri semnificative. Anul 2016 a contribuit la creşterea parcului auto din ţara noastră cu peste 95,000 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 60% raportat la perioada precedentă. Iar veştile bune continuă să vină şi-n acest an, unde, până la data de 1 martie s-a înregistrat înmatricularea a peste 15,000 de unităţi, atât maşini noi, cât şi rulate.

Sursa foto: Pixabay

Care sunt factorii care au contribuit la această expansiune a parcului auto din România?

Eliminarea efectelor crizei mondiale care a afectat şi ţara noastră până în anul 2010 s-a reflectat în creşterile salariale şi în bonificaţiile primite de către anagajatii din sectorul public. De asemenea, în sectorul privat nivelul salarial a fost deblocat şi, prin urmare, a contribuit la creşterea salariului mediu pe economie până la valoarea de 3131 Ron în acest an.

În plus, încă de la începutul anului, intrarea în vigoare a unor măsuri fiscale mai relaxante (printre care s-a numărat şi eliminarea taxei de timbru de mediu) a contribuit la creşterea numărului de oferte, ceea ce a avut ca rezultat (pe lângă scăderea preţului ca urmare a eliminării taxei de mediu) şi la creşterea nivelului concurenţial pe piaţa de vânzări auto, aceasta reflectându-se în scăderea şi mai mare a preţului de vânzare a maşinilor, atât a celor cu banii jos, cât şi-n leasing.

Nu trebuie uitată nici apariţia pe piaţa de creditare auto din România a unor instituţii nebancare care oferă diverse forme de achiziţionare maşini în leasing, cei interesaţi beneficiind de oferte foarte avantajoase, cu rate fixe, dobândă anuală fixă şi o perioadă de rambursare destul de mare. Pe lângă toate aceste facilităţi, spre deosebire de bănci, aceste instituţii le oferă clienţilor săi avantajul de a nu mai aştepta la cozi (procedura de obţinere a împrumutului auto este online sau prin telefon), dar şi solicitarea unui număr minim de documente. În plus, chiar şi persoanele care au un istoric negativ sau figurează în registrele Biroului de Credit pot beneficia de un astfel de credit auto, dar cu o dobândă ceva mai mare.

Sursa foto: Pixabay

Care sunt previziunile pentru anul 2017 în ceea ce priveşte piaţa auto din România?

Tendinţa de înmatriculare a maşinilor noi este ceva mai pregnantă în acest an, încă din luna ianuarie observându-se o creştere cu 21% (peste 7000 de unităţi) a înregistrării acestor autovehicule. Programul Rabla a reuşit să înregistreze acelaşi succes ca şi în anii trecuţi, ceea ce a sporit numărul autoturismelor produse la nivel local; în ceea ce priveşte maşinile second hand, numeroasele opţiuni de împrumut auto existente pe piaţă permit achiziţionarea unor mărci şi modele de top, care sunt produse după anul 2009, la nişte preţuri foarte avantajoase.

Având în vedere că în anul 2016 maşinile second hand înmatriculate în România au continuat să înregistreze o creştere constantă, cu siguranţă că în 2017 se aşteaptă o continuare a trendului, şi, de ce nu, chiar o depăşire a numărului de maşini rulate din import care vor fi înmatriculate în ţara noastră. Se poate constata o îmbunătăţire a gustului românilor pentru mărcile de top, ceea ce se reflectă în dorinţa de achiziţionare a unor modele care nu doar că sunt puternice în ceea ce priveşte motorizarea şi caii-putere de sub capotă, cât mai ales asupra sistemelor de siguranţă şi asistenţă în trafic.

Cu certitudine că anul 2017 o să reprezinte un vârf pentru piaţa auto din România, atât în ceea ce priveşte cantitatea, cât şi în ceea ce priveşte calitatea maşinilor care se vor inmatricula în ţara noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.