Mierea de albine – avantaje si beneficii

Inca din timpuri stravechi, mierea de albine a fost folosita atat ca hrana cat si ca remediu pentru numeroase afectiuni. Mierea de albine prezinta un nivel ridicat de compusi vegetali benefici si are o multime de avantaje si beneficii asupra sanatatii pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Mierea contine o multime de nutrienti. Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere contine aproximativ 64 de calorii, 17 grame de zahar din care fructoza, glucoza si maltoza. Practic mierea nu contine nici fibre, nici grasimi sau proteine. Principalul atu al mierii de albine este urmatorul – contine un nivel ridicat de compusi vegetali bioactivi si antioxidanti.

Mierea contine antioxidanti. O miere de albine de calitate contine o cantitate mare de antioxidanti printre care fenoli, enzime, flavonoizi si acizi organici. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta combinatie de compusi ofera mierii proprietatile antioxidante. Antioxidantii au fost asociati cu reducerea riscului de accident cardiovascular, de atac cerebral si prevenirea unui numar mare de tipuri de cancer.

Mierea poate fi consumata de diabetici, nu este atat de nefasta ca zaharul. Diminueaza nivelul de colesterol si de trigliceride, nu este atat de nefasta cum este zaharul pentru diabetici insa cu toate acestea trebuie consumata de acestia cu precautie.

Antioxidantii din miere contribuie la diminuarea tensiunii arteriale. Tensiunea reprezinta un factor de risc important in cadrul bolilor cardiace si mierea contribuie la scaderea acesteia.

Mierea amelioreaza colesterolul. Un nivel ridicat de colesterol este un alt factor de risc in ceea ce priveste bolile cardiovasculare.

Mierea favorizeaza vindecarea ranilor si arsurilor. Aplicarea mierii pe piele este utilizata inca din Egiptul Antic pentru vindecarea ranilor si arsurilor. Inca se mai practica si in zilele noastre. Este in egala masura un tratament eficient pentru ulceratiile pielii cauzate de diabet.

Mierea poate calma tusea la copii. Tusea este o problema frecvent intalnita la copii, in special dupa ce intra in colectivitate. Daca tratamentele medicamentoase nu isi fac efectul mierea ar putea constitui o alternativa de succes. Insa, mierea nu trebuie oferita copiilor mai mici de un an.

Mierea este delicioasa insa contine un nivel destul de ridicat de calorii. De aceea trebuie consumata cu moderatie. Beneficiile mierii se remarca in special in momentul in care este folosit ca substitut la unii edulcoranti mai nefasti.  In concluzie, mierea este un indulcitor mai putin nociv decat zaharul si siropul insa este destul de bogata in zahar.

One thought on “Mierea de albine – avantaje si beneficii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.