Nicolae Filimon

Nascut in 6 septembrie 1819 in Bucuresti si mort la data de 19 martie 1865 a fost un mare prozator roman. Cel mai cunoscut personaj al sau a fost Dinu Paturica din Ciocoii vechi si noi, fiind eroul primului roman realist romanesc. Nicoale Filimon este cunoscut si pentru nuvelele sale romantice si realist-satirice, dar de asemenea a fost si primul critic muzical roman. Cea mai importanta opera a sa, Ciocoii vechi si noi a fost publicata pentru prima data in anul 1862 de Revista Romana, in timp ce in anul 1863 a aparut ca si volum.

Anul 1829 l-a gasit pe Nicolae Filimon la biserica, ca si cantaret. Tot acolo l-am putut gasi si in anii 1841, 1842 dar si in 1846. Acest a mai cochetat cu muzica, chiar din anul 1830 a fost corist in trupa Hanrietei Karl. De asemenea, la teatrul lui Papanicola acesta era flautist. El isi betoneaza cunostintele sale muzica si teatrale si a ajuns sa fie unul dintre primii critici muzicali si teatrali din tara noastra. In anul 1852 acesta obtine titlul de Epitrop al bisericii Enei, titlu pe care l-a avut pana la moarte.

In anul 1857 imbina scrisul cu muzica si ajunge sa debuteze in ziarul “Nationalul” ca publicist pe domeniul cronicilor muzicale. Doi ani mai tarziu, in 17 septembrie 1859 este numit secretar al Comisiei Documentale. De-a lungul anilor a publicat mai multe nuvele in ziarul “Nationalul” cum ar fii, “Ascanio si Eleonora”, “O baroneasa de poronceala” si multe altele. In anul 1860 se desparte de ziarul “Nationalul” si isi incheie totodata activitatea sa ca si cronicar dramatic si muzical. In anul urmator publica nuvela “Nenorocirile unui slujnicar sau gentilomii de mahala” in “Revista Carpatilor”.

Pe data de 19 martie 1865 moare de tuberculoza iar Ion Ghica ii face portretul scriitorului in una din “Scrisorile” sale pe care o incheie cu fraza:  “Literatura a pierdut in el pe unul din luceferii sai.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.