O plimbare la munte – Sinaia

Sinaia este unul dintre orasele romanesti amplasate la poalele Muntilor Bucegi. Cunoscut in mod special datorita importantei sale turistice, in Sinaia se regaseste atat Palatul Peles cat si Palatul Pelisor, ambele cunoscute datorita faptului ca au reprezentat resedintele de vara ale regelui Carol I.

Aceasta zona des impadurita de pe Valea Prahovei era absolut nelocuita in perioada secolului al XVII-lea, calugarii Manastirii Sinaia fiind primii oameni ce s-au stabilit aici. Intreaga vale a Prahovei, la inceputul secolului al XIX-lea, era organizata intr-o singura comuna, pe numele ei Podul Neagului, comuna ce se intindea inca de la Predeal si pana la Posada. In anul 1864, atat catuna Podul Neagului cat si catuna Posada au fost alipite comunei Comarnic.

Pe data de 5 august 1866, regele Carol I al Romaniei a vizitat pentru prima data Manastirea Sinaia. Fiind extrem de impresionat de aceste zone pitoresti, regele s-a implicat enorm in organizarea regiunii, urmand ca in anul 1874 catunele ramase in afara comunei Comarnic sa primeasca denumirea de Sinaia, o comuna cu resedinta la Busteni.

Cele mai importante obiective turistice din Sinaia sunt: Castelul Peles, Castelul Pelisor, Manastirea Sinaia, Cazinoul din Sinaia si Casa Memoriala “George Enescu”. In aceeasi zona se afla si vila lui Nicolae Iorga.

Multe dintre cele mai importante personalitati politice ale Romaniei s-au stins din viata in aceasta localitate. De la regele Carol I, Ferdinand I, si regina Maria a Romaniei, pana la prim-ministrul Romaniei Ion Gheorghe Duca, asasinat pe peronul garii din Sinaia. In ziua de astazi, acolo se poate regasi o placuta comemorativa in cinstea acestuia.

Construit in anul 1914, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase constructii de acest tip atat din Romania cat si din intreaga Europa. Acesta a fost realizat la dorinta regelui Carol I, conform planurilor arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman. Constructia a fost decorata conform ideilor celebrilor decoratori J. D. Heymann, August Bembe si Bernhard Ludwig. Datorita faptului ca are caracter unicat, si fiind unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, Castelul Peles contine 160 de camere si a fost construit in nu mai putin de 48 de ani. Atat prin valoarea sa istorica, cat si prin cea artistica, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai importante monumente de acest tip, daca nu chiar cel mai important, atat din intreaga Romanie cat si din intreaga Europa.

Castelul Pelisor este unul dintre castelele de mici dimensiuni construit chiar in parcul Castelului Peles de pe Valea Prahovei. Acesta a fost ridicat in numai 3 ani, a fost realizat de catre arhitectul ceh Karel Liman si decorat de Bernhard Ludwig, ambii urmand ulterior sa contribuie si la constructia Castelului Peles. Principalele sale sali sunt holul de onoare, biroul regelui Ferdinand I, dormitorul de aur, biroul reginei Maria, si camera de aur.

Manastirea Sinaia a fost zidita inca din anul 1695 la dorinta Marelui Spatar Mihai Cantacuzino. Scopul acesteia a fost, la inceput, sa gazduiasca 12 calugari conform modelului impus de mantuitorul Iisus Hristos cu cei 12 apostoli ai sai. Din pacate, datorita pozitonarii sale strategice, Manastirea Sinaia va cunoaste o serie de invazii atat turcesti cat si austriece ce o vor distruge partial in repetate randuri.

Cazinoul Sinaia reprezinta gazda a numeroase conferinte, simpozioane si a multor altor evenimente de acest tip. In acelasi timp, cazinoul reprezinta locatia perfecta pentru organizarea expoziilor de arta plastica si fotografie, a lansarilor de carte, sau chiar a unor diverse concerte si spectacole. Fiind amplasat in parcul “Dimitrie Ghica”, cazinoul a fost construit, de asemenea, la dorinta regelui Carol I. Realizarea acestuia a inceput in anul 1912 si a fost finalizata un an mai tarziu.

In ceea ce priveste numarul sau calitatea locurilor de cazare, statiunea Sinaia dispune de numeroase oferte de acest tip. Pe langa deja consacratele hoteluri, intre timp s-au mai construit si o serie de pensiuni care mai de care mai cochete si mai elegante. Preturile sunt, in general acceptabile, insa rezervarile ar trebui facute cat mai din timp. Atat pe timpul verii, cat si pe timpul iernii, statiunea devine extrem de aglomerata atat de turisti romani, cat si de turisti din toate colturile lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.