Oferta containere de locuit ar trebui sa ne intereseze pe noi toti

Din cele mai vechi timpuri omul a avut nevoie de un adapost, in care sa se odihneasca si in care sa se adaposteasca. Ma aflam in Bucuresti, cand am vazut prima data doua batrane cu mobila pe strada, iar ele odihnindu-se in vazul tuturor si mi-am dat seama cata nevoie ar avea ele de oferta containere de locuit.

Fusesera date afara din casa, din nu stiu ce motive, la batranete, cu tot ceea ce reusisera sa agoniseasca in timpul vietii. Aici, in vazul tuturor erau analizate cu atentie de cei care treceau si nu aveau o clipa de liniste. Sa te schimbi de haine pe strada, sa mananci pe strada, sa te expui privirilor tuturor curiosilor… Le-am surprins privind si ele stanjenite la cei care le analizau. “Ce batranete chinuita!”, mi-am spus in gand, apoi m-a coplesit tristetea.

Nimeni nu misca un deget pentru ele. Iesisem de la biserica unde se predicase facerea de bine, citisem din Biblie despre milostenie, iar ele stateau acolo, tremurand pe strada. Oricand o ceata de raufacatori puteau sa se napusteasca noptile asupra lor. Cu siguranta ca mai si ploua din cand in cand si atunci paturile, mobile, hainele lor erau udate din belsug. La containere de locuit ar trebui sa ne gandim cu totii, fiindca traim intr-o incertitudine totala.

Normalitatea este extrem de fragila si imprevizibilul ne pandeste in fiecare zi. Case solide din caramida, din beton, adevarate cazemate se pot prabusi intr-o clipa. Un cutremur si din ele nu mai ramane nimic. Lucrurile care nu sunt sparte sau indoite raman sub cerul liber, iar stapanii lor le scutura din praf, sa mai recupereze ceva.

Acesta a fost doar un exemplu menit sa demonstreze cat de fragile sunt casele noastre. Da, cutremurele mari au loc din zece in zece ani sau chiar mai mult, veti zice. Suntem norocosi ca nu traim in Japonia, dar sa nu uitam ca au inceput si la noi tornadele. Era tornadelor inseamna acoperisuri zburate cu totul si ziduri puse la pamant. Copacii falnici pot fi prabisiti peste locuintele noastre, deteriorandu-le. Un fulger si casa devine o torta. Cei care reusesc sa iasa teferi la timp, ar trebui sa fie recunoascatori cerului.

Focul este mare dusman al caselor si oamenilor, cand este scapat de sub control. Un incendiu puternic nu afecteaza numai o casa, ci pune in pericol si vecinatatile acesteia. Pericolele care ne indeamna sa cumparam un container de locuit pe care sa il montam undeva, la un loc ferit nu s-au terminat. Mai sunt si inundatiile care darama peretii, lasa in urma lor munti de noroaie si miros de igrasie.

Cade ninsoarea din abundenta, apoi ploua, apoi vine iar inghetul. Acoperisul este foarte inalt si zapada grea nu poate fi data jos de pe casa. Acoperisul cedeaza, iar peretii si tavanele au de suferit. Doua sunt solutiile care ar putea sa ne ajute in acest cazuri:

1. Investirea in case containere de locuit, adica in casa de rezerva pe care ar trebui sa o aiba fiecare. Guvernul s-ar putea implica intr-un program national de cumparare a unei case de rezerva de catre fiecare familie subventionand achizitiile. Acest lucru se impune a fi facut din timpurile bune si scapa statul de obligatii. 2. Asigurare de locuinta la un asigurator verificat.

Cum vin inundatiile intr-o localitate, cum vezi oamenii inghesuiti in scoli si camine culturale si acest lucru nu este deloc potrivit, din mai multe motive. Omul are nevoie de intimidate sa se schimbe, sa se spele, sa se pregateasca de somn. Este cumplit sa fii nevoit sa faci toate acestea in pezenta unor straini! In plus, inghesuiala aceea este un bun prilej de transmitere a unor microbi si a unor boli, fiindca oamenii respira un aer viciat, isi sufla unii altora in gura sau in nas.

Situatia s-ar schimba mult cu casele containere aflate in asteptare, adica pregatite sa fie folosite, cand situatia impune acest lucru. Chiar daca nu se vorbeste de subventionarea caselor de rezerva, haindeti sa le comandam noi, daca nu dorim sa ajungem la mila altora! Sa fim prevazatori fata de locuintele noastre, cum suntem cu banii nostri, cu telefoanele mobile si cu masinile! Oricat ar fi de simpla casa ta, nicaieri nu te simti mai bine ca in ea, fiindca poti sa faci ce doreti si ti se respecta intimitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.