Sablarea cu gheata carbonica, curatare usoara si eficienta!

sablare cu gheata carbonica

Gheata carbonica se mai numeste si gheata uscata, si este o forma solida a dioxidului de carbon. Datorita faptului ca are o sumedenie de avantaje, gheata carbonica a devenit alegerea perfecta atunci cand vine vorba de sablare.

Curatarea cu gheata carbonica este un proces  relativ nou de curatare, in care sunt folosite granule de dioxid de carbon in stare solida pentru a indeparta diverse impuritati de pe suprafata unui material. In timpul sablarii cu gheata carbonica particulele sunt proiectate pe suprafata dorita cu viteze supersonice, totul cu ajutorul aerului comprimat. Temperatura pe care o are gheata carbonica este una extrem de scazuta  -79 de grade Celsius.  In momentul in care gheata carbonica intra in contact cu depunerile, acestea se contracta datorita temperaturii scazute, si se desprind cu usurinta lasand suprafata curata.

Ce fel de avantaje are sablarea cu gheata carbonica?

Marele avantaj al sablarii cu gheata carbonica este timpul foarte scurt in care se face curatarea. Un alt avantaj este faptul ca daca se curata un utilaj, acesta  poate fi sablat fara a mai fi demontat, astfel pierderile productiei sunt reduse.

Sablarea cu gheata carbonica actioneaza extrem de delicat in contact cu suprafetele. Nu este abraziva si nu cauzeaza uzura.

Un alt mare avantaj este faptul ca este non toxica si elimina necesitatea de a folosi solventi toxici atat de daunatori mediului inconjurator.

Metoda sablarii cu gheata carbonica este o metoda uscata si nu conduce electricitatea. Murdaria indepartata de pe suprafete se evapora imediat dupa contactul cu gheata carbonica.

In ce domenii este folosita sablarea cu gheata carbonica?

  1. Industria tipografica: curatarea de cerneala, uleiuri, grasimi ale preselor de tipar, matritelor etc.
  2. Industria alimentara: curatarea utilajelor de ambalare de uleiuri, grasimi, reziduuri alimentare.
  3. Industria metalurgica, turnatorii: curatarea preselor, matritelor de resturi de nisip, praf, fum etc.
  4. In curatenia industriala: curatarea motoarelor, panourilor de comanda, ventilatoarelor etc.
  5. Industria termoenergetica: curatarea motoarelor, generatoarelor si ventilatoarelor.
  6. Curatarea de fatade/ restaurari monumente: sablarea cu gheata carbonica a peretilor, fatadelor, statuilor.
  7. In industria aeronautica: curatarea trennurilor de aterizare, motorului, anvelopelor etc.
  8. Industria farmaceutica: curatarea masinilor care fabrica produse farmaceutice.

In cazul in care doriti sa apelati la aceasta metoda de curatre, trebuie sa va adresati intotdeauna unor firme cu personal autorizat si specializat in acest domeniu. Curatarea cu gheata carbonica nu este o operatiune care se poate face acasa de catre dumneavoastra din acest motiv eu unul am apelat la firma Sablam-TOT.

One thought on “Sablarea cu gheata carbonica, curatare usoara si eficienta!

  1. Interesant articol, am asistat in combinatul de la Galati la niste teste facute de un furnizor de asa ceva si rezultatul a fost mult peste asteptari, curata rotoarele de la niste motoare electrice industriale folosite in combinat, dezavantajul era ca acea gheata carbonica trebuia tinuta intr-un recipient special si trebuia folosita destul de repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.