Sauna – recomandari si ce trebuie sa stii despre asta

Caldura uscata emanata de sauna relaxeaza, alunga oboseala si stresul. Sauna reprezinta o incapere inchisa in care se regaseste caldura uscata, prin intermediul careia circulatia periferica este stimulata, mintea este revigorata si muschii relaxati. Sauna uscata, cunoscuta la noi sub denumirea de sauna finlandeza ofera temperaturi mult mai ridicate decat in cazul unei bai cu aburi, caldura obtinuta prin intermediul unei sobe care incalzeste un numar mic de roci vulcanice.

In tarile scandinave sauna se practica de mai bine de 2000 de ani. De altfel, ”sauna” este un cuvant finlandez ce semnifica sudoare. Acest procedeu de relaxare prin asudare este apreciat si in zilele noastre. Cel mai adesea, saunele sunt concepute din lemn, intr-un sistem ce poarta numele de sandwich. Exista in zilele noastre saune ce combina lemnul cu piatra naturala. Temperatura si umiditatea se regleaza prin turnarea apei pe rocile vulcanie incinse, folosindu-se in acest sens un polonic de lemn.

Beneficiile caldurii

  • Cadldura uscata difuzata accelereaza transpiratia ceea ce are drept efect curatarea si purificarea pielii.
  • Muschii devin mai supli, toxinele sunt eliminate.
  • Pielea este mai ferma, mai elastica.
  • Circulatia sanguina este stimulata, sistemul imunitar este ameliorat.
  • Sauna contribuie la degajarea cailor respiratorii fiind benefica in caz de raceala sau gripa.

Exista contraindicatii cu privire la starea de sanatate: tulburari cardiace, boli vasculare (hipertensiune) sau respiratorii (astm), insuficienta renala, epilepsie sau spasmofilie. Sauna nu este recomandata copiilor si femeilor insarcinate.

Ce trebuie sa stii despre sauna. O sedinta presupune petrecerea a 10-15 minute in sauna dupa care se iese la aer proaspat, dupa care se reia sedinta. In momentul in care o persoana nu se simte confortabil in timpul sedintei trebuie sa iasa de urgenta. Durata preconizata a unei sedinte de sauna traditionala este de doua ore cu pauzele de rigoare. Sedinta trebuie sa inceapa cu o piele uscata. Un dus cald efectuat in prealabil va deschide porii, va evacua cu mai mare usurinta toxinele si pielea moarta, va permite evitarea socului termic. Temperatura utilizata este de obicei este cuprinsa intre 80-110 grade. Dupa incheierea sedintei de sauna se recomanda un dus racoritor care va inchide porii si va conferi senzatia de revigorare. Hidratarea dupa sauna este esentiala. Este recomandat sa consumi cat mai multa apa dupa sedinta de sauna.

Nu este recomandat sa consumi o masa copioasa inainte de sedinta de sauna. Ia masa inainte cu o ora-doua inainte si consuma alimente usoare. Bijuteriile si ceasurile se vor inlatura inainte de a intra in sauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.