Traditii de paste in Romania

Cele mai importante sarbatori din an sunt Pastele si Craciunul. Pentru ca tocmai a trecut Craciun, sarbatorile Pascale se apropie tot, fiind considerate cele mai frumoase sarbatori ale crestinatatii deoarece aceasra sarbatoare aduce intreaga familie impreuna si o multime de obiceiuri traditionale. Pana si angajatorii devin mult mai generosi si ofera cosuri paste angajatilor. Astazi, m-am gandit sa relatez traditiile care inca se respecta in casa mea inca din copilarie, asa ca, fii atent la ceea ce urmeaza:

In cultura ortodoxa, inceputul sarbatorii este marcat odata cu postul de sapte saptamana, iar saptamana patimilor este cea care are o semnificatie foarte importanta. Inca din cele mai vechi timpuri, taranii se opreau din muncile campului inca din joia mare  si se apucau de treburi in gospodarie pentru ca totul sa fie perfect si curat. Tot din Joia Mare femeile incep sa pregateasca masa si sa vopseasa ouale.

Ouale rosii sunt nelipsite din nicio casa in ziua de Paste. Vopsirea oualor este probabil ca cel mai raspandit obicei crestin de Paste, asa ca ele nu lipsesc niciodata de pe masa copioasa ale crestinilor, iar copiii sunt cei mai bucurosi pentru ca le pot ciocni in voie. In urma cu cativa ani ouale de Paste aveau doar culoarea rosie pentru ca aceasta era culoarea sangelui lui Iisus Hristos, insa in ziua de asta femeile vopsesc ouale in orice culoare pentru a fi cat mai aspectuase.

In ceea ce priveste culoarea oualor, exista mai multe legende in cultura populara, una dintre ele fiind aceea ca Maica Domnului a venit sa isi planga fiul rastignit, insa dup ace a asezat cosul cu oua langa crucea sa, acestea au devenit rosii, fiind stropite de sangele care picura de pe ranile lui Iisus Hristos.

Lumina Sfanta este o alta traditie care tine in prize intreaga familie in seara de Inviere. In aceasta seara toti credinciosii sunt incurajati sa mearga la biserica si sa ia lumina sfanta. Aceasta lumina sfanta se aduce cu o lumanare care se aprinde de la lumanarea preotului. Lumina reprezinta simbolul invierii. Foarte multe persoane pastreaza partea nearsa a lumanarii din seara de Inviere si o aprind atunci cand au un necaz in timpul anului. La sfarsitul slujbei de Inviere, preotul este cel care ii impartaseste pe cei mici.

Mielul. La voi exista vreun Paste fara traditional friptura de miel? Aproape toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel preparata sub diverse forme, indiferent daca este vorba despre drob sau friptura, toti membrii familiei se bucura de carnea gustoasa de miel.  Mielul simbolizeaza sacrificarea Mantuitorului Iisus pentru omenire.

Nici preparatul care se obtine din aluta, stafide si branza, denumit “pasca” nu lipseste de pe masa niciunui roman. Acest preparat traditional se prepara de obicei o data pe an de catre mame si bunici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.